30.07.2018 Συνεχίζεται το κύμα αλληλεγγύης

Συνεχίζεται το κύμα αλληλεγγύης

Πηγή:virus.com.gr


Μηνύματα συμπαράστασης αλλά και έμπρακτης βοήθειας συνεχίζουν να απευθύνουν φορείς από όλη τη χώρα, αλλά και εκτός αυτής. Μετά τους Κύπριους φαρμακοποιούς και οι Τούρκοι συνάδελφοι τους δήλωσαν τη στήριξη τους στους Έλληνες πυροπληκτους. 10 χιλιάδες ευρώ προσφέρει ο ΙΣΑ.

«Η άλλη πλευρά του Αιγαίου προσεύχεται για εσάς»

Με επιστολή τους ο Τουρκικός Φαρμακευτικός Σύλλογος εκφράζει την αλληλεγγύη του και τη διάθεση των μελών του να βοηθήσουν, όπως μπορούν. «Η άλλη πλευρά του Αιγαίου Πελάγους προσεύχεται για εσάς» γράφουν.

Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε πως « τις δύσκολες αυτές ώρες οι φαρμακοποιοί αποδεικνύουν ότι πέραν της καθημερινής προσφοράς τους προς τους ασθενείς και τους πολίτες , υπηρετούν τις αξίες της διεθνούς αλληλεγγύης ».

Χθες, οι Κύπριοι Φαρμακοποιοί δήλωσαν την πρόθεση τους να αποστείλουν βοήθεια στους πληγέντες. Συμφωνήθηκε η βοήθεια να σταλεί στον ΠΦΣ, που ήδη έχει αναλάβει το έργο του συντονισμού της αποστολής βοήθειας  από τους  Φαρμακευτικούς   Συλλόγους  όλης της χώρας με τη συνδρομή και  των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών.

Διαβάστε επίσης:  "Θάλασσα" αλληλεγγύης για τους πυροπαθείς της Αττικής

Στην αποθήκη της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας στη Ραφήνα έφθασε σήμερα η πρώτη αποστολή  υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού  από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.

Μηνύματα αλληλεγγύης

Σύσσωμη και η ιατρική κοινότητα στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που επλήγησαν απο τις φωτιές. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ καλεί τα μέλη της να συνδράμουν στους πληγέντες, παρέχοντας αφιλοκερδώς τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και να συμμετάσχουν σε εθελοντικές οργανωμένες δράσεις ενίσχυσης τους σε ιατρικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ακόμη, παρακαλεί τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ να εστιάσουν τη δράση τους στις αυξημένες ανάγκες αιμοδοσίας των πληγέντων, να οργανώσουν συλλογή φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικούειδών σίτισης και αγαθών πρώτης ανάγκης που θα παραδοθούν στους πυρόπληκτους μέσω επίσημων φορέων. Επιπλέον, ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται και η οργανωμένη ψυχολογική στήριξη των συνανθρώπων μας που βίωσαν ακραίες καταστάσεις σωματικού και ψυχικού πόνου.

Έτοιμοι να βοηθήσουν όπου χρειαστεί δηλώνουν οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί, με ανακοίνωση της ΠΕΦΝΙ.

Άλλη μια κίνηση αλληλεγυής από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, καθώς το ΔΣ του αποφάσισε να καταβληθεί το ποσό των 10.000 ευρώ στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για τους  πυροπαθείς.

Χρηματικό ποσό για την ανακούφιση των πληγέντων θα προσφέρει και ο ΟΛΠ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτίθεται να αναλάβει, μαζί με τα νοσοκομεία Κυανούς Σταυρός, Άγιος Λουκάς, Γενική Κλινική και Διαβαλκανικό, την περίθαλψη και τη νοσηλεία τουλάχιστον 11 θυμάτων της πύρινης λαίλαπας. Υπάρχει δυνατότητα και για περισσότερους, ενώ είναι έτοιμη να μεταβεί σε νοσοκομεία της Αττικής ομάδα δώδεκα και πλέον χειρουργών, αναισθησιολόγων και πλαστικών χειρουργών ώστε να συνδράμουν στις προσπάθεις των συναδέλφων τους. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθ. Εξαδάκτυλος έχει ενημερωθεί σχετικά το Υπουργείο Υγείας, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμαρχοι Ραφήνα και Μαραθώνα. 

Εντείνει τις δράσεις το ΕΚΠΑ

Τις προσπάθειες αρωγής των πληγέντων εντείνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Στόματος της Οδοντιατρικής Σχολής βρίσκεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή και με την Κοσμήτορα των Επιστημών Υγείας, ώστε να συμβάλλει μέσω της εξειδίκευσής του για την όσο δυνατόν ταχύτερη αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων. Ακόμη, υπάρχει σημαντική συμμετοχή στις Μονάδες Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν καθώς και σε Μονάδες Αιμοδοσίας Νοσοκομείων της Αττικής από μέλη της Κοινότητας του ΕΚΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής μαζί τους Συναδέλφους της Α Πανεπιστημιακής Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός όπου νοσηλεύεται σημαντικός αριθμός ασθενών λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, αρκετοί από τους οποίους έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης αναπνοής, ενημέρωσαν την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία που προσήλθε στο νοσοκομείο.

Η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας οργανώνει πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες, ενώ σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς για τις ανάγκες αμέσου προτεραιότητας που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, συγκεντρώνει φαρμακευτικό υλικό: Betadine, γάζες, παυσίπονα, αναπλαστικές κρέμες, ορούς για καθαρισμό πληγών, αντιβιοτικές κρέμες (fucidin, fucicort, κορτιζονούχες κρέμες).

Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται καθημερινά 09:00-14:00 στη Γραμματεία του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (κτήριο ΔΝΕΓ, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) μέχρι και την Τετάρτη 01/08/2018.

Για τα άλλα είδη (τρόφιμα και λοιπό υγειονομικό υλικό) η Φιλοσοφική Σχολή ενισχύει την πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής και παρακαλεί τα μέλη της να ανταποκριθούν σε αυτή την προσπάθεια.

Προσοχή εφιστά ο Ερυθρός Σταυρός

Κρούσματα εκμετάλλευσης της προσπάθειας συγκέντρωσης χρημάτων εντόπισε ο Ελληνικος Ερυθρός Σταυρός. Έτσι, υπενθυμίζει ότι υπάρχει ένας και μοναδικός τραπεζικός λογαριασμός του ΕΕΣ για τους πληγέντες των πυρκαγιών.