31.07.2018 Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι γιατροί για την υγεία των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών

Πηγή:virus.com.gr

Η σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων τους, προειδοποιούν οι γιατροί.

Ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ομάδες κινδύνου, ιδιαιτέρως αν αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου τους. Όπως εξηγεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών  (ΙΣΑ), η έκθεση σε καπνό προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι πάσχουν από καρδιολογικά και πνευμονολογικά νοσήματα ,τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Όπως εξηγεί η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) οι καρδιοπαθείς, ιδίως οι πάσχοντες από στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια έχουν αυξημένο κίνδυνο επιβάρυνσης των παθήσεων τους από την εισπνοή του γεμάτου αιθάλη και τοξικές ουσίες αέρα.

Τόσο οι Καρδιολόγοι όσο και ο ΙΣΑ καλούν τις αρχές να διεξάγουν επαρκείς μετρήσεις, να τις δημοσιοποιήσουν και να ενημερώσουν τους πολίτες για πιθανούς κινδύνους, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα, για να προστατέψουν τη δημόσια υγεία. Η ΕΕΚΕ συνιστά στους ασθενείς που κατοικούν στις περιοχές αυτές να συμβουλευτούν άμεσα τον θεράποντα ιατρό καρδιολόγο τους.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε αναφερθεί στις επιπτώσεις και τους κινδύνους που ακολουθούν τις φωτιές, υποστηρίζοντας πως υλοποιεί παρεμβάσεις σε επίπεδο πρόληψης, επιδημιολογικής επιτήρησης, συμβουλευτικής και κοινωνικής υγείας, αποστέλλοντας στις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές ειδικά κλιμάκια με κινητές μονάδες στελεχωμένα από επαγγελματίες υγείας για τον έλεγχο και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης:  Καμπανάκι ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες περιοχές

Κίνδυνοι υφίστανται και για την υγεία των τετράποδων κατοίκων των περιοχών, καθώς κτηνίατροι έχουν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις από την εισπνοή της αιθάλης στον οργανισμό τους.