27.08.2018 Σημαντική ανακάλυψη για τις μεταγγίσεις αίματος

Σημαντική ανακάλυψη για τις μεταγγίσεις αίματος

Πηγή:virus.com.gr

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν αξιόπιστο τρόπο για να μετατρέψουν το αίμα της ομάδας Α στον καθολικό τύπο της ομάδας Ο. Η ανακάλυψη αφορά ένζυμα από τα βακτήρια του εντέρου, που μπορούν να μετατρέψουν αποτελεσματικά το ανθρώπινο αίμα ομάδας Α σε Ο.

Το αίμα ομάδας Ο είναι ξεχωριστό επειδή μπορεί να χορηγηθεί σε οποιονδήποτε άνθρωπο χωρίς προβλήματα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια αυτών των ανθρώπων δεν έχουν το Α και Β αντιγόνο και για αυτό το αίμα τους μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως της ομάδας αίματός του.

Τα ένζυμα από τα βακτήρια είναι σε θέση να αφαιρέσουν από το αίμα ομάδας Α από το αντιγόνο και να το μετατρέψουν σε ομάδας Ο. Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική γιατί σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να μην υπάρχει χρόνος για να κάνετε έναν πλήρη έλεγχο της ομάδας αίματος. Αν όμως υπάρχει σε απόθεμα αρκετό αίμα ομάδας Ο τότε αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις υπηρεσίες υγείας.

Υπάρχουν 4 κύριες ομάδες αίματος στο σύστημα ABO: O, A, B και AB. Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε  Rh θετικό (+)  ή  Rh αρνητικό (-), δημιουργώντας οκτώ τύπους ή ομάδες αίματος : O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+. Σε ποια ομάδα ανήκετε καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομήσατε από τους γονείς σας.

Η ιδέα της αλλαγής του τύπου αίματος με ένζυμα δεν είναι νέα. Και άλλοι επιστήμονες ερευνούν το θέμα για αρκετά χρόνια. Όμως, φαίνεται ότι Καναδοί ερευνητές  από το Πανεπιστήμιο της British Columbia, με επικεφαλής το Stephen Withers έχουν προχωρήσει περισσότερο.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην ετήσια συνάντηση της American Chemical Society, που πραγματοποιήθηκε 19-23 Αυγούστου στη Βοστώνη. Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές με τη βοήθεια της Canadian Blood Service.