05.03.2019 Όλο και νεότερους χτυπά το έμφραγμα!

Όλο και νεότερους χτυπά το έμφραγμα!

Πηγή: virus.com.gr

Νέα μελέτη δείχνει ότι το έμφραγμα εκδηλώνεται συνεχώς και σε μικρότερους σε ηλικία ασθενείς, οι οποίοι καθυστερούν να ζητήσουν βοήθεια, καθώς δεν θεωρούν πως μπορούν να πάθουν καρδιακή προσβολή!

Στη μελέτη πήραν μέρος 25.315 ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου ST (STEMI), έναν σοβαρό τύπο καρδιακής προσβολής, όπου μπλοκάρεται μια μεγάλη αρτηρία, που παρέχει αίμα στην καρδιά.

Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται να γίνει πρωτογενής αγγειοπλαστική (PCI), δηλαδή, διάνοιξη της αρτηρίας με μπαλονάκι και τοποθέτηση στεντ. Η μέθοδος βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι ασθενείς να οδηγούνται σε νοσοκομείο, που διαθέτει ιατρική ομάδα για την διενέργεια πρωτογενούς αγγειοπλαστικής. Το Λονδίνο διαθέτει 8 τέτοια κέντρα σε καθημερινή εφημερία.

Ο επικεφαλής των ερευνητών Δρ. Krishnaraj Rathod από το Barts Health NHS Trustανέφερε ότι: «Η ηλικία της πρώτης καρδιακής προσβολής μειώνεται και ένας από τους βασικούς λόγους είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Η μέση ηλικία στην ομάδα μας δεν είναι πλέον τα 60, αλλά περίπου τα 40 χρόνια και βλέπουμε ακόμη και ασθενείς στα 30 τους. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι τα πληρώματα των ασθενοφόρων μπορεί να πιστεύουν ότι η καρδιακή προσβολή είναι απίθανο στους νεότερους ενήλικες. Το μήνυμά μου προς αυτούς είναι σε περιπτώσεις αμφιβολιών, επαναλάβετε το ηλεκτροκαρδιογράφημα και συμβουλευτείτε κάποιο νοσοκομείο με τμήμα εμφραγμάτων.

Η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι στις ηλικίες των 30 και των 40 ετών δεν πρέπει να αγνοούν τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής, ιδιαίτερα οι γυναίκες, που συχνά έχουν άτυπα συμπτώματα. «Οι νεότεροι ασθενείς πιθανόν να περιμένουν περισσότερο για να ζητήσουν βοήθεια, διότι αν έχουν πόνο στο στήθος, η καρδιακή προσβολή δεν είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, καλέστε ένα ασθενοφόρο», τονίζει ο Rathod.

Η μελέτη συνέκρινε τα χαρακτηριστικά, το χρόνο μέχρι την πρωτογενή αγγειοπλαστική και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των ασθενών με STEMI, που οδηγήθηκαν απευθείας σε νοσοκομείο, που κάνει πρωτογενή αγγειοπλαστική, σε σχέση με εκείνα που μεταφέρθηκαν από άλλο νοσοκομείο για την περίοδο μεταξύ 2005 και 2015.

Συνολικά, 17.580 (69%) ασθενείς εισήχθησαν απευθείας στα κέντρα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής και 7.735 (31%) μεταφέρθηκαν από άλλα νοσοκομεία. Ο χρόνος μεταξύ της κλήσης για βοήθεια και της πρώτης εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν παρόμοιος μεταξύ των δύο ομάδων.

Ωστόσο, ο διάμεσος χρόνος από την κλήση για βοήθεια μέχρι το άνοιγμα της αποκλεισμένης αρτηρίας με πρωτογενή αγγειοπλαστική ήταν μεγαλύτερη κατά 52 λεπτά σε μεταφερόμενους ασθενείς, σε σύγκριση με εκείνους που έγιναν δεκτοί απευθείας σε κέντρο πρωτογενούς αγγειοπλαστικής.

Μετά από μια διάμεση παρακολούθηση τριών ετών, οι ασθενείς που εισήχθησαν απευθείας σε ένα κεντρικό κέντρο PCI ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν πεθάνει από αυτούς που μεταφέρθηκαν από άλλο νοσοκομείο (17,4% έναντι 18,7%). Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της προηγούμενης καρδιακής προσβολής και του διαβήτη, η άμεση εισαγωγή σε ένα πρωτεύον νοσοκομείο PCI συσχετίστηκε με 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

Ο δρ. Rathod δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι όλοι οι ασθενείς με STEMI πρέπει να γίνονται δεκτοί απευθείας σε ένα κεντρικό κέντρο PCI εντός 90 λεπτών από τη διάγνωση με ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Ωστόσο, στη μελέτη μας, σχεδόν το ένα τρίτο μεταφέρθηκε σε ένα άλλο νοσοκομείο πρώτα, υποδεικνύοντας ότι η διάγνωση STEMI δεν έγινε παρά μόνο όταν οι ασθενείς έφτασαν στο νοσοκομείο και στη συνέχεια έπρεπε να μεταφερθούν».