31.07.2019 Με φόντο rebates & clawback η συνάντηση του ΣΦΕΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Με φόντο rebates & clawback η συνάντηση του ΣΦΕΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Πηγή: virus.com.gr

Το «καυτό» ζήτημα των δυσθεώρητων υποχρεωτικών επιστροφών από την φαρμακοβιομηχανία (rebates & clawback) τέθηκε στη συνάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι οι επιστροφές, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου- αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019.

Ο σύνδεσμος προειδοποίησε ότι θα καταστεί δυσχερής η πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα και σε νέα φάρμακα, ενώ απειλείται η βιωσιμότητα των εταιρειών αλλά και του ιδίου του συστήματος υγείας.

Μεταξύ άλλων από τους εκπροσώπους του κλάδου επισημάνθηκε ότι η φαρμακευτική δαπάνη προφανώς δεν είναι αρκετή για τον Ελληνικό πληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα η υπέρβασή της είναι εκτός ελέγχου.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να οριστεί άμεσα η επόμενη συνάντησης, ώστε να  συζητηθούν αναλυτικά τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες, «για να κατοχυρωθεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών στα νέα φάρμακα, να διασφαλιστεί η συγκράτηση της δαπάνης και η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και συγχρόνως να προωθηθούν τα πλάνα ανάπτυξης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνδέσμου.

Γι’ αυτό το λόγο από μεριάς του ΣΦΕΕ κατέθηκε συνοπτική λίστα με τις άμεσες εκκρεμότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση  με την νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, οι Αντιπρόεδροι του Δ.Σ., κ.κ. Κώστας Παναγούλιας, Μάριος Κοσμίδης, Σταύρος Θεοδωράκης, τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, Παναγιώτης Γιαννουλέας, Χάρης Ναρδής, Roberto Greco, Κώστας Ευριπίδης, Μάριος Κάτσικας, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕ