06.09.2019 Αριστοτέλους: Τέλος στην ταλαιπωρία για περίπου 2000 καρκινοπαθείς

Αριστοτέλους: Τέλος στην ταλαιπωρία για περίπου 2000 καρκινοπαθείς

Πηγή: virus.com.gr

Το μέτρο της διάθεσης των νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων, υψηλού κόστους, απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές «εγκαινίασε» η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Από αρχές έτους οι άυλες συνταγές.

Το πρώτο βήμα σε μια συνολική προσπάθεια αποφυγής της ταλαιπωρίας για χιλιάδες ασθενείς και τους οικείους τους έκανε σήμερα το Υπουργείου Υγείας. Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μίλησαν για το νέο μέτρο σε μια εκδήλωση στα γραφεία του Οργανισμού στην Πεύκη, αποδίδοντας και τιμητικές πλακέτες σε εκπροσώπους των δύο φορέων των κλινικών που υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης:  Ξεκινά η διάθεση ογκολογικών φαρμάκων στις ιδιωτικές κλινικές

Σε πρώτη φάση το μέτρο αφορά την Αττική και 21 κλινικές, όπου λαμβάνουν τη θεραπεία περίπου 2000 ογκολογικούς ασθενείς το μήνα, υπολόγισαν τελικώς οι υπηρεσίες. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Ένα σημαντικό κομμάτι της ταλαιπωρίας των ογκολογικών ασθενών καταρχάς εξαλείφεται σήμερα. Μειώνονται οι εικόνες της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αισθητά με τα μέτρα που λάβαμε μέσα σε 2 μήνες και με τη συμφωνία που προχώρησε με τις ιδιωτικές κλινικές», ανέφερε ο Β. Κικίλιας. «Οι περίπου 2000 ασθενείς μόνο στην Αθήνα θα λαμβάνουν απευθείας τη θεραπεία τους στις ιδιωτικές κλινικές», χωρίς να τρέχουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

«Ακολουθούν αυτής της προσπάθειας και άλλες ευπαθείς ομάδες, αλλά και για τα μη νοσοκομειακά φάρμακα, με κατεύθυνση είτε να δίνονται από τα φαρμακεία επιλογής ασθενών είτε κατ’ οίκον…

 

Διαδικασία

Στην πράξη, ο ασθενής θα πρέπει να υπογράφει εξουσιοδότηση στους 2 υπαλλήλους που θα έχει ορίσει η κλινική, για να παραλαμβάνουν τις θεραπείες από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρ. Σαραφιανός, ένας εκ των προσώπων που παρέλαβαν και την πλακέτα (ο δεύτερος φορέας ήταν ο ΣΕΚ), υπογράμμισε πως το ζήτημα των εξουσιοδοτήσεων ίσως δημιουργήσει εμπόδια, καθώς οι ασθενείς θα πρέπει υπογράφουν κάθε φορά που θα πρέπει να χορηγηθεί η θεραπεία.  Πηγές της Αριστοτέλους ανέφεραν πως το θέμα των εξουσιοδοτήσεων θα εξεταστεί από την πρώτη στιγμή στην πράξη. Τη γραφειοκρατία, τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις αναμένεται να λύσει σε μεγάλο βαθμό η ενεργοποίηση των άυλων συνταγών, μέτρο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2020. Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της ΕΛΛΟΚ.

ΕΟΠΥΥ

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Β. Πλαγιανάκος αναφέρθηκε στη σημασία του μέτρου και περιέγραψε και το χρονοδιάγραμμα του φορέα για την ενίσχυση των φαρμακείων του. Ειδικότερα, άμεσα ολοκληρώνεται η επέκταση του φαρμακείου της Ομόνοιας, τέλη Οκτωβρίου μεταφέρεται το φαρμακείο του Γκύζη, επεκτείνεται το φαρμακείο της Καλλιθέας, ενώ θα δημιουργηθεί μια νέα δομή στο κέντρο της Αθήνας.