11.09.2019 ΣΦΕΕ: Μικρό βήμα αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

ΣΦΕΕ: Μικρό βήμα αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Πηγή: virus.com.gr

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της 84ης ΔΕΘ.

Μικρό βήμα, αν και προς τη σωστή κατεύθυνση, χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του ο ΣΦΕΕ τις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο το συμψηφισμό μέρους των επενδύσεων του κλάδου με υποχρεώσεις προς το δημόσιο και το clawback. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες του κλάδου του φαρμάκου που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των κλινικών μελετών, σε ένα μέγιστο ύψος της τάξης των € 50 εκατ. για το 2019.

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρακτικής είναι άλλωστε και μεταξύ των πάγιων αιτημάτων του συνόλου του κλάδου. Όμως, όπως έγραψε και το Virus, αυτό το μέτρο μόνο του δεν είναι αρκετό για να δώσει ανάσα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, τη φαρμακευτική δαπάνη και να άρει τις όποιες δυσκολίες φαίνονται στον ορίζοντα για την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες.

Διαβάστε επίσης:  Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για το Φάρμακο

«Ο συμψηφισμός των ποσών που θα επενδύονται σε έρευνα και ανάπτυξη με το clawback ήταν ένα από τα ζητούμενα μας και αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκεί», σημειώνει ο ΣΦΕΕ.

«Το ποσό αυτό, των €50 εκατ. για το 2019, είναι μια ελάχιστη διευκόλυνση μπροστά στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεωτικές επιστροφές τις οποίες μας επιβάλλει η Πολιτεία τα τελευταία 8 χρόνια, και οι οποίες άγγιξαν το 1,5 δις για το 2018 και θα πλησιάσουν το 1,7 δις για το 2019. Η αύξηση των επιστροφών, που ξεπερνά τα € 250 εκατ. από χρόνο σε χρόνο, καταδεικνύει ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί», σημειώνει ο Σύνδεσμος. Όπως εξηγεί, δε, στην Ελλάδα απορροφάται μόλις ένα πολύ μικρό ποσό από τα €35 δισ. που  επενδύονται πανευρωπαϊκά σε Έρευνα και Ανάπτυξη. Μόλις €42 εκατ. για το 2018.

Συνεπώς, για το ΣΦΕΕ αν και είναι ένα πρώτο μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει να συνοδευτεί από άλλα τέτοια μέτρα, με την θεσμοθέτηση ορίου στις υποχρεωτικές επιστροφές, αλλά αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, «ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες τις χώρας μας». Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ένα πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας.