13.11.2019 Καταργείται το 25% για τα νέα φάρμακα

Καταργείται το 25% για τα νέα φάρμακα

Πηγή:virus.com.gr

Μικρές κινήσεις «αποσυμπίεσης» της φαρμακευτικής δαπάνης αναμένεται να κάνει το επόμενο διάστημα η Αριστοτέλους. Μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι και η κατάργηση του rebate εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα, αλλά και μια χρηματοδοτική ένεση στο νοσοκομειακό φάρμακο του ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης:  Νέοι κανόνες τιμολόγησης με απαγόρευση αυξήσεων

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας που «ξεκλειδώνει» τις διαδικασίες έκδοσης του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, αλλά και τις προηγούμενες ρυθμίσεις που επανεισήγαγαν τις εθελούσιες μειώσεις και θέσπισαν το συμψηφισμό clawback και επενδύσεων (παραγωγικών και στο R&D), η Αριστοτέλους ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε άλλες τροποποιήσεις στη φαρμακευτική πολιτική.

Διαβάστε επίσης:  Αλλαγές στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στο Φάρμακο

Ειδικότερα, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να προχωρήσει στην κατάργηση του rebate εισόδου για τα νεοεισερχόμενα φάρμακα, το οποίο ανέρχεται σε 25% των πωλήσεων για τα δύο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας. Το εν λόγω μέτρο έχει εγείρει εμπόδια στην είσοδο νέων θεραπειών στην ελληνική αγορά, επιτυγχάνοντας ελάχιστες εξοικονομήσεις και προκαλώντας περισσότερα προβλήματα από ότι οφέλη. Μάλιστα, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχεδίαζε επίσης την κατάργηση του τέλους εισόδου 25%, αλλά σε βάθος 5ετίας.

Διαβάστε επίσης:  Εκτός ελέγχου και το νοσοκομειακό φάρμακο του ΕΟΠΥΥ

Σε ό,τι αφορά πάντως το συνολικό ποσό του συμψηφισμού clawback με παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, με εξαίρεση τις κλινικές μελέτης Φάσης IV, φαίνεται να «κλείνει» στα 50 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος και στα 100 εκατ. ευρώ για τη διετία 2020-2021. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να κατατίθενται και να εγκρίνονται επενδύσεις αλλά και κλινικές έρευνες που διενεργήθηκαν και αποπληρώθηκαν τα αντίστοιχα έτη.

Διαβάστε επίσης:  ΕΟΠΥΥ: Ανεξέλεγκτη πορεία clawback και rebate 

Στόχος αυτών των αλλαγών φαίνεται να είναι η ελάφρυνση της αγοράς από τις όλο και αυξανόμενες επιβαρύνσεις από τις υποχρεωτικές επιστροφές, μετά και το τελευταίο πλήγμα που επέφερε στον κλάδο η 6η τροπολογία του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία το clawback του β΄εξαμήνου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 450 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες από τη φαρμακευτική αγορά θέλουν την υπέρβαση της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης να ξεπερνά τα 810 εκατ. ευρώ φέτος, από 572 εκατ. ευρώ το 2018!