02.12.2019 Τι γίνεται με τις Επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης;

Τι γίνεται με τις Επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης;

Πηγή:virus.com.gr

«Έκλεισε» σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα του προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, εν αναμονή των ανακοινώσεων της σύνθεσης της εν λόγω Επιτροπής αλλά και της Επιτροπής HTA.

Τα ονόματα των επικεφαλής και των μελών των δύο σημαντικών Επιτροπών του Φαρμάκου, της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για τις τιμές αποζημίωσης και της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), αναμένει το σύνολο της αγοράς και όχι μόνο.

Με τις διαπραγματεύσεις για σημαντικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι θεραπείες για την Ηπατίτιδα C, να παραμένουν «παγωμένες», ο Υπουργός Υγείας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Παρασκευή 29/11 θα ήταν η ημέρα που θα ανακοινωνόταν η σύνθεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Ανακοίνωση δεν υπήρξε, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Αριστοτέλους επέλεξε το νέο πρόεδρο του ΕΟΦ, Επίκουρο Καθηγητή Ανατομίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Φιλίππου για να ηγηθεί της Επιτροπής. Άλλωστε, την ίδια θέση κατείχε ο μέχρι πρότινος Β’ Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Ηλίας Γιαννόγλου.

Διαβάστε επίσης:  Ανακοινώνεται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για το Φάρμακο

Πιο δύσκολη αποδεικνύεται η επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν την Επιτροπή HTA. Ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του ΕΚΠΑ Ιωάννης Υφαντόπουλος, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, με ανακοίνωση του ανακοινώνει πως παραιτήθηκε οικειοθελώς από την υποψηφιότητα λόγω ανειλημμένων ακαδημαϊκών υποχρεώσεων. Απορρίπτει, δε, κατηγορίες για εμπλοκή του σε σκάνδαλα με φαρμακευτικές εταιρείες, εξηγώντας πως δεν είχε καμία απολύτως όχληση από την δικαιοσύνη μέχρι σήμερα.