18.12.2019 Νέο φάρμακο για οστεοπόρωση μετά από 10 χρόνια!

Νέο φάρμακο για οστεοπόρωση μετά από 10 χρόνια!

Πηγή:virus.com.gr

Η πρώτη νέα θεραπεία για την οστεοπόρωση μετά από μία δεκαετία είναι γεγονός. Η Ε.Ε. ενέκρινε το φάρμακο Evenity (romosozumab), το οποίο αφορά μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με σοβαρή οστεοπόρωση που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατάγματος.

Το νέο φάρμακο αυξάνει τον σχηματισμό οστών και μειώνει την οστική απώλεια. Λειτουργεί αναστέλλοντας τη δράση της σκληροστίνης, μιας πρωτεΐνης η οποία εκκρίνεται από τα οστεοκύτταρα και αναστέλλει την δημιουργία οστού από τους οστεοβλάστες.

Η έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα μελετών (μελέτη FRAME σε 7180 μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), στις οποίες φάνηκε να μειώνει τα σπονδυλικά κατάγματα κατά 73% στον πρώτο κιόλας χρόνο αγωγής. Το φάρμακο αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Amgen και UCB.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν ακόμη και με τη NASA! Η απώλεια οστικής μάζας κατά τη διάρκεια των διαστημικών πτήσεων παραμένει σημαντικό πρόβλημα για τις επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα, ιδιαίτερα τις μακροχρόνιες. Έτσι, η συνεργασία έγινε σε προκλινικό επίπεδο, όπου το πειραματικό φάρμακο δόθηκε σε ποντίκια.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο συμβαίνουν περίπου 14.000 κατάγματα ισχύου λόγω οστεοπόρωσης και εξαιτίας τους προκαλούνται περίπου 2.800 θάνατοι. Η κυκλοφορία της νέας θεραπείας θα βοηθήσει γιατρούς και κράτη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των οστεοπορωτικών καταγμάτων, που λόγω της δημογραφικής γήρανσης εξελίσσεται σε πρόβλημα δημόσιας υγείας.