08.01.2019 Απέτυχε φάρμακο της Novartis για το άσθμα

Απέτυχε φάρμακο της Novartis για το άσθμα

Πηγή:virus.com.gr

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ενός πειραματικού φαρμάκου της Novartis για το άσθμα. Πρόκειται για την ουσία fevipiprant, που δεν βρέθηκε να υπερτερεί του εικονικού φαρμάκου μετά από 52 εβδομάδες χορήγησης.

Έτσι, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις δοκιμές, παρά το γεγονός ότι το φάρμακο είναι γενικά καλά ανεκτό και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται στην θεραπεία είναι ισορροπημένες και συγκρίσιμες με αυτές του εικονικού φαρμάκου.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι τα πλήρη δεδομένα από τις σχετικές κλινικές μελέτες (LUSTER-1 και LUSTER-2) αναλύονται και αξιολογούνται, προκειμένου να υποβληθούν για παρουσίαση σε επερχόμενο ιατρικό συνέδριο.

Το fevipiprant είναι ένας εκλεκτικός ανταγωνιστής υποδοχέα προσταγλανδίνης D2 (DP2) και σχεδιάστηκε για να στοχεύει στους μυς των αεραγωγών με στόχο να μειώσει τις κρίσεις του άσθματος.

Σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο που να στοχεύει την μυϊκή μάζα για τη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Οι περισσότεροι ασθενείς με σοβαρό άσθμα στηρίζονται σε υψηλές δόσεις εισπνεόμενων στεροειδών ή χαπιών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους. Έτσι, απαιτούνται θεραπείες με νέο μηχανισμό δράσης.

Για άτομα με σοβαρό άσθμα, μπορεί να προσφέρεται μια διαδικασία που ονομάζεται θερμοπλαστική, η οποία χρησιμοποιεί θερμική ενέργεια για τη μείωση της ποσότητας των λείων μυών στους αεραγωγούς. Όμως, η διαδικασία είναι πολύ επεμβατική, απαιτεί αναισθησία και δεν προσφέρει ίαση, ούτε είναι κατάλληλη για όλους.