16.01.2020 Κατακόρυφη αύξηση των θανάτων από την γρίπη

Κατακόρυφη αύξηση των θανάτων από την γρίπη

Πηγή:virus.com.gr

Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων κατά επτά συνολικά σε 8 από έναν θάνατο που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι τις 5 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:  ΕΟΔΥ: Δύο νέα κρούσματα γρίπης σε ΜΕΘ

Για το θέμα συνεδριάζει σήμερα το αρμόδιο όργανο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση μέσα στην ημέρα.

Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί και δηλώνουν ότι είναι φυσιολογική η αύξηση των κρουσμάτων άρα και των θανάτων.

Οι θάνατοι άλλες χρονιές ήταν τρεις και τέσσερις φορές  μεγαλύτερος το αντίστοιχο διάστημα. Πιθανότατα ο μικρός αριθμός οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος κυριαρχεί άλλο στέλεχος του ιού από άλλες χρονιές . Επίσης, ο πληθυσμός εμβολιάστηκε  περισσότερο φέτος χάρη στην ενημερωτική εκστρατεία. Ο καιρός μέχρι πρόσφατα  είναι γενικά ήπιος.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν  ότι ακόμη και σήμερα ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της πρόληψης, δεδομένου ότι αναμένεται περαιτέρω εξάπλωση του ιού της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αρχές είναι σε ετοιμότητα και ζητούν από τους πολίτες να λαμβάνουν αντιϊκά φάρμακα  όταν εκδηλωθούν συμπτώματα, ενώ  προειδοποιούν ότι οι αντιβιώσεις δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα.

Επίσης, συνιστούν σε όσους έχουν συμπτώματα  κρυολογήματος ή γρίπης να μένουν στο σπίτι, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης.