29.01.2020 Η πρώτη κυτταρική θεραπεία CAR-T στην Ελλάδα

Η πρώτη κυτταρική θεραπεία CAR-T στην Ελλάδα

Πηγή: virus.com.gr

 

Παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα, το ΕΣΥ συνεχίζει να πρωτοπορεί. Στις 22 Ιανουαρίου, εφαρμόστηκε με επιτυχία στον Ευαγγελισμό η πρώτη κυτταρική θεραπεία CAR-T σε 40χρονο ασθενή, που έπασχε από επιθετικό λέμφωμα.

Η κατάσταση της υγείας του ασθενή εξελίσσεται ομαλά και αν όλα εξελιχθούν καλά, ο ασθενής αναμένεται να εξέλθει από το νοσοκομείο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η εφαρμογή της έγινε χάρη στη δωρεά της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Gilead, η οποία καλύπτει τη δωρεάν χορήγηση της πανάκριβης στους πρώτους τρεις ασθενείς.

Η θεραπεία φέρει την ονομασία Yescarta και το κόστος της είναι πολύ υψηλό (ονομαστική τιμή περίπου 350.000 ευρώ). Ωστόσο, σε άλλες χώρες, έχουν γίνει ειδικές διαπραγματεύσεις, με στόχο να μειωθεί το κόστος. Στην Ελλάδα, έχει τεθεί το θεσμικό πλαίσιο, αλλά εδώ και 1,5 χρόνο, δεν προχωρούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης για την αποζημίωση των νέων θεραπειών.

Η εφαρμογή της θεραπείας έγινε στη μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών από ομάδα γιατρών, με επικεφαλής τον αιματολόγο και διευθυντή κ. Δημ. Καρακάση. Όπως ανέφερε, η νέα θεραπεία είναι ένα «ζωντανό» φάρμακο, καθώς αφού ληφθούν κύτταρα από τον ασθενή, αυτά τροποποιούνται γενετικά και στη συνέχεια επανατοποθετούνται στον ασθενή, με σκοπό να καταπολεμηθούν τα καρκινικά κύτταρα.


Ο διευθυντής της μονάδας μεταμόσχευσης μυελού των οστών κ. Δ. Καρακάσης εξηγεί πώς εφαρμόζεται η θεραπεία

Εκτός από το Yescarta είναι διαθέσιμο και το Kymriah, που έχει αναπτυχθεί από τη Novartis. Και τα δύο αφορούν κυρίως ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές και σπάνιες αιματολογικές κακοήθειες, για τις οποίες έχουν αποτύχει άλλες θεραπείες.

Κατά τον κ. Καρακάση, «ο δυνητικός αριθμός των ασθενών, που έχουν ανάγκη τη νέα θεραπεία κυμαίνεται στην Ελλάδα από 40 έως 80. Έχουμε προτείνει στο υπουργείο Υγείας τη σύσταση μίας ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα αποφαίνεται ποιοι ασθενείς ενδείκνυται να λαμβάνουν τη θεραπεία».

Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος σχολίασε πως ξεκινά μία νέα εποχή για την αντιμετώπιση σπάνιων κακοηθειών και πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προσφέρει τις νέες θεραπείες στους ασθενείς που τις έχουν ανάγκη.

Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Τ. Γρηγορόπουλος τόνισε ότι γίνεται το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση ασθενών, οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν λίγες θεραπευτικές επιλογές. Συνεχάρη τους υπευθύνους της αιματολογικής κλινικής για τις προσπάθειες που κατέβαλαν και ευχαρίστησε την εταιρεία Gilead για την προσφορά της.