26.07.2016 Αρχή με ένα περιβάλλον με λιγότερη αβεβαιότητα

Αρχή με ένα περιβάλλον με λιγότερη αβεβαιότητα

Πηγή: virus.com.gr 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνεργασία, σαφείς στόχοι, σταθερό περιβάλλον και ορθολογική χρηματοδότηση αποτελούν τα συστατικά για μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική, όπως αναδείχθηκαν μέσα από την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Π. Αποστολίδη στο 7ο Pharma & Health Conference.

Όπως τόνισε ο κ. Αποστολίδης οι φαρμακευτικές εταιρίες τόσο μέσα από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές όσο και από την ασύμμετρη συρρίκνωση της δαπάνης κατά 65%, έχουν φτάσει να καλύπτουν περισσότερο από το 24% της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο ΣΦΕΕ πιστεύει ότι η συναντίληψη που απαιτείται σήμερα μπορεί να διαμορφωθεί αν δουλέψουμε με συντονισμό από την Πολιτεία για σαφείς στόχους και προωθεί τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου για την Υγεία.

Μάλιστα, σε ότι αφορά στο κρίσιμο ζήτημα των κλινικών μελετών, η Φαρμακοβιομηχανία έχει παραδώσει έναν πρώτο οδικό χάρτη που μπορεί να οδηγήσει σε τριπλασιασμό τους στα επόμενα τρία χρόνια.

Η αρχή θα πρέπει να γίνει με ένα περιβάλλον με λιγότερη αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη. Ένα περιβάλλον με κίνητρα και απάλειψη της γραφειοκρατίας για την έρευνα και την ανάπτυξη. «Ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον, με ρυθμισμένο τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τις εταιρίες, τα οποία αγγίζουν το 1,4 δισ. ευρώ, με σταθερά οργανωμένη συνεργασία. Αλλά και με εξορθολογισμό και απλοποίηση του μηχανισμού rebate και ταυτόχρονη μείωση με καθορισμό πλαφόν για το clawback.

Σημαντικό τμήμα είναι και η ορθολογική χρηματοδότηση του συστήματος με σαφή προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Διαβάστε επίσης: Απαιτείται Εθνικό Σχέδιο για την Υγεία