13.06.2018 Αποσύρθηκε φάρμακο πρώτης επιλογής για την ημικρανική κρίση (Upd)

Αποσύρθηκε φάρμακο πρώτης επιλογής για την ημικρανική κρίση (Upd)

 

Πηγή:virus.com.gr

Έντονη αναστάτωση επικρατεί στους ασθενείς με ημικρανία, καθώς διακόπηκε η κυκλοφορία του Zomigon στη χώρα.

Το φάρμακο περιέχει τη δραστική ουσία ζολμιτριπτάνη, ενός εκλεκτικού αγωνιστή των υποδοχέων σεροτονίνης (5-υδροξυτρυπταμίνης 5-ΗΤ) τύπου 1Β και 1D, ο οποίος προκαλεί την αγγειοσυστολή των εγκεφαλικών αγγείων με αποτέλεσμα την ελάττωση της ημικρανίας. Η ουσία αυτή θεωρείται από τους γιατρούς πρώτης επιλογής για την αντιμετώπιση της ημικρανικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Κώστα Μπίλια, Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, ο λόγος για τον οποίο το φάρμακο αποσύρθηκε σχετίζεται με την τιμή του. “Στην Ελλάδα είχε φτάσει να πωλείται 8 ευρώ, όταν στην Αγγλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έκανε 50” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το φάρμακο κυκλοφορούσε μέχρι πρότινος στη χώρα μας από την Astra Zaneca. Τα εμπορικά δικαιώματα του σκευάσματος ανήκουν, ωστόσο, στη φαρμακευτική εταιρία Grunenthal κατόπιν σχετικής παγκόσμιας συμφωνίας της με την Astra Zeneca (2017).

Στην ελληνική αγορά, στο μεταξύ, δεν κυκλοφορεί άλλο σκεύασμα ζολμιτριπτάνης. Έτσι, οι ασθενείς που υποφέρουν από ημικρανίες δεν έχουν παρά να καταφύγουν σε εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες όμως ενδέχεται να μην τους καλύπτουν πλήρως. “Ορισμένα μέλη μας αναγκάζονται να παραγγείλουν το φάρμακο από την Κύπρο, όπου όπως έχουμε πληροφορηθεί κοστίζει 15 ευρώ” λέει ο κος Μπίλιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία πώληση του σκευάσματος στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Σε επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος τονίζει την αναγκαιότητα παραμονής της ζολμιτριπτάνης στην ελληνική αγορά, λαμβάνοντας υπόψιν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών που την έχουν ανάγκη. “Θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια διαπραγμάτευση με το υπουργείο. Όχι να καταφεύγουμε σε ακραίες μεθόδους” τονίζει σχετικά ο ΓΓ του Συλλόγου.

Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα μετράμε 900.000 ασθενείς. “Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη το φάρμακο, καθώς εάν η ημικρανική κρίση δεν αντιμετωπιστεί σωστά και γρήγορα, καθιστά το άτομο ανήμπορο ακόμη και για απλές λειτουργίες” καταλήγει ο κος Μπίλιας.