10.07.2018 Ο ΕΟΦ ανακαλεί δεκάδες παρτίδες αντι-υπερτασικών


Πηγή:virus.com.gr

Την άμεση ανάκληση δεκάδων παρτίδων αντι-υπερτασικών σκευασμάτων της κινεζικής Zhejiang Huahai Pharmaceuticals διέταξε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς ανιχνεύθηκε σε αυτά μια επικίνδυνη πρόσμιξη.

Όπως διαπίστωσε η ίδια η εταιρία, συγκεκριμένα, ανιχνεύθηκε η Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (N-nitrosodimethylamine), μια ουσία η οποία θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Όλα τα φάρμακα που ανακαλούνται περιέχουν τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, προκειμένου να μειωθούν οι επιπλοκές όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Χρησιμοποιείται, επίσης, σε ασθενείς που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια ή πρόσφατη καρδιακή προσβολή.

Η δραστική ουσία βαλσαρτάνη, αρχικά αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική επιχείρηση Novartis, με την εμπορική ονομασία Diovan. Όμως, μετά τη λήψη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας χρησιμοποιείται σε πολλά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, κυκλοφορούν 5 φάρμακα της Zhejiang Huahai Pharmaceuticals από τις Iasis Pharma, Medochemie Hellas, Lyofin LTD Greece, Φαρμαζάκ, Bennett Φαρμακευτική, Gap A.E. και Novartis/Sandoz. «Οι εταιρείες ΚΑΚ, οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά» τονίζει ο ΕΟΦ.

Σύμφωνα με την κινεζική φαρμακοβιομηχανία, η παρουσία του NDMA ήταν απροσδόκητη και πιστεύεται ότι σχετίζεται με αλλαγές στον τρόπο παρασκευής της δραστικής ουσίας.

Δείτε όλα τα φάρμακα που αποσύρονται στη χώρα μας: Ανάκληση σχετικά με VALSARTAN